Monday 6 August 2012

Countdown - 12 : IFTAR 2012 di Pulai Springs Resort Pulai


 
 


Petang 06.08.2012, tahun ni sekali lagi syarikat menganjurkan majlis berbuka puasa di tempat yang sama. Mungkin disebabkan kemudahan yang selesa serta lokasinya yang stategik maka tahun ini sekali lagi majlis berbuka puasa diadakan di Pulai Springs Resort & Hotel, Pulai. Terletak lebih kurang 2 kilometer dari UTM Skudai, Pulai Springs Resort boleh disyorkan untuk dikunjungi.

Makanan yang dihilangkan ada pelbagai jenis. Lihatlah....makanan makanan yang kami ambil untuk berbuka.

 

 

 

Bahagian ruang makan tidak tertumpu kepada satu tempat sahaja. Tampak begitu unik kerana susunan meja makan pada sudut sudut menarik dalam ruangan tersebut. Ada yang makan di dalam, ada juga di bahagian luar. Sangat leisure.

Ruang makan bahagian dalam

Ruang makan bahagian dalam
 
Meja di segenap sudut dewan makan.

Ruang makan bahagian luar
 

Santai santai sambil menghirup udara segar



Gambar kenang kenangan IFTAR 2012




Countdown - 13 : Resipi Laksa Mamazulaikha

IFTAR 04.08.2012

Sabtu lepas aku buat laksa untuk berbuka puasa. Pagi pagi lagi my hubby pergi pasar untuk beli bahan bahan yang diperlukan. Memang sedap!!! Tq kat mak aku sebab bagi resipi yang sedap nie....

Resipi Laksa Mamazulaikha:
 
Bahan untuk Kuah Laksa
Ikan Selayang 1 kil0
Belacan (Sebesar kiub pati)
Lada kering 15 tangkai
Sardin 1 tin kecil
Bawang Besar
Asam keping
Daun kesom,
bunga kantan
Garam


Bahan-bahan untuk penyediaan laksa
Laksa – rendam 2 minit dalam air panas
Timun – potong kecil kecil
Bawang besar – dihiris halus
Cili merah – dihiris
Daun kesom – dihiris halus
Bunga kantan – potong kecil kecil
Daun salad – potong kecil
Limau kasturi




Cara–Cara Penyediaan Kuah Laksa
Langkah 1
1) Rebus Ikan sehingga masak. Masukkan 4 keping asam keping. (Sebelum direbus, pastikan ikan telah direndam dengan air limau bagi menghilangkan hanyir). Apabila masak, ambil isi ikan dan kisarkan hingga halus menggunakan air rebusan ikan tersebut.
2) Gunting lada kering kecil kecil dan rendam dalam air panas agar ia lembut dan bijinya keluar. Basuh dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga halus
3) Kupas 4 ulas bawang merah dan kisar.
4) Kisar Belacan, boleh dikisar bersama sama dengan ikan
5) Kisar ikan sardin (termasuk sosnya sekali)

Langkah 2
Masukkan ikan, belacan, ikan sardin, bawang besar, dua keeping asam keping dan cili kering ke dalam periuk dan hidupkan api.
Belah 2 bunga kantan dan masukkan bersama sama daun kesom ke dalam periuk
Biar hingga mendidih
Masukkan garam secukup rasa


 Penerangan
Laksa – saya gunakan laksa yang telah siap direbus, lebih mudah. Sedikit berminyak, oleh itu perlu dibasuh dahulu.
Ulam – Boleh gantikan salad dengan daun lain misalnya daub selom. Daun kesom dan bunga kantan yang dipotong halus akan menaikkan lagi aroma laksa.
Ikan sardine – saya gunakan ikan sardine tin agar rasa ikan lebih pekat dan sedap.