IFTAR 04.08.2012
Sabtu lepas aku buat laksa untuk berbuka puasa.
Pagi pagi lagi my hubby pergi pasar untuk beli bahan bahan yang diperlukan.
Memang sedap!!! Tq kat mak aku sebab bagi resipi yang sedap nie....
Resipi Laksa Mamazulaikha:
Bahan untuk Kuah Laksa
Ikan Selayang 1
kil0
Belacan (Sebesar
kiub pati)
Lada kering 15
tangkai
Sardin 1 tin kecil
Bawang Besar
Asam keping
Daun kesom,
bunga kantan
Garam
Bahan-bahan untuk
penyediaan laksa
Laksa – rendam 2
minit dalam air panas
Timun – potong kecil
kecil
Bawang besar –
dihiris halus
Cili merah –
dihiris
Daun kesom –
dihiris halus
Bunga kantan –
potong kecil kecil
Daun salad – potong
kecil
Limau kasturi
Cara–Cara Penyediaan Kuah Laksa
Langkah 1
1) Rebus Ikan sehingga
masak. Masukkan 4 keping asam keping. (Sebelum direbus, pastikan ikan telah
direndam dengan air limau bagi menghilangkan hanyir). Apabila masak, ambil isi
ikan dan kisarkan hingga halus menggunakan air rebusan ikan tersebut.
2) Gunting lada
kering kecil kecil dan rendam dalam air panas agar ia lembut dan bijinya
keluar. Basuh dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga halus
3) Kupas 4 ulas bawang
merah dan kisar.
4) Kisar Belacan,
boleh dikisar bersama sama dengan ikan
5) Kisar ikan sardin
(termasuk sosnya sekali)
Langkah 2
Masukkan ikan,
belacan, ikan sardin, bawang besar, dua keeping asam keping dan cili kering ke
dalam periuk dan hidupkan api.
Belah 2 bunga
kantan dan masukkan bersama sama daun kesom ke dalam periuk
Biar hingga
mendidih
Masukkan garam
secukup rasa
Penerangan
Laksa – saya gunakan
laksa yang telah siap direbus, lebih mudah. Sedikit berminyak, oleh itu perlu
dibasuh dahulu.
Ulam – Boleh gantikan
salad dengan daun lain misalnya daub selom. Daun kesom dan bunga kantan yang
dipotong halus akan menaikkan lagi aroma laksa.
Ikan sardine – saya
gunakan ikan sardine tin agar rasa ikan lebih pekat dan sedap.