Monday, 6 August 2012

Countdown - 13 : Resipi Laksa Mamazulaikha

IFTAR 04.08.2012

Sabtu lepas aku buat laksa untuk berbuka puasa. Pagi pagi lagi my hubby pergi pasar untuk beli bahan bahan yang diperlukan. Memang sedap!!! Tq kat mak aku sebab bagi resipi yang sedap nie....

Resipi Laksa Mamazulaikha:
 
Bahan untuk Kuah Laksa
Ikan Selayang 1 kil0
Belacan (Sebesar kiub pati)
Lada kering 15 tangkai
Sardin 1 tin kecil
Bawang Besar
Asam keping
Daun kesom,
bunga kantan
Garam


Bahan-bahan untuk penyediaan laksa
Laksa – rendam 2 minit dalam air panas
Timun – potong kecil kecil
Bawang besar – dihiris halus
Cili merah – dihiris
Daun kesom – dihiris halus
Bunga kantan – potong kecil kecil
Daun salad – potong kecil
Limau kasturi




Cara–Cara Penyediaan Kuah Laksa
Langkah 1
1) Rebus Ikan sehingga masak. Masukkan 4 keping asam keping. (Sebelum direbus, pastikan ikan telah direndam dengan air limau bagi menghilangkan hanyir). Apabila masak, ambil isi ikan dan kisarkan hingga halus menggunakan air rebusan ikan tersebut.
2) Gunting lada kering kecil kecil dan rendam dalam air panas agar ia lembut dan bijinya keluar. Basuh dan buang bijinya. Kemudian kisar sehingga halus
3) Kupas 4 ulas bawang merah dan kisar.
4) Kisar Belacan, boleh dikisar bersama sama dengan ikan
5) Kisar ikan sardin (termasuk sosnya sekali)

Langkah 2
Masukkan ikan, belacan, ikan sardin, bawang besar, dua keeping asam keping dan cili kering ke dalam periuk dan hidupkan api.
Belah 2 bunga kantan dan masukkan bersama sama daun kesom ke dalam periuk
Biar hingga mendidih
Masukkan garam secukup rasa


 Penerangan
Laksa – saya gunakan laksa yang telah siap direbus, lebih mudah. Sedikit berminyak, oleh itu perlu dibasuh dahulu.
Ulam – Boleh gantikan salad dengan daun lain misalnya daub selom. Daun kesom dan bunga kantan yang dipotong halus akan menaikkan lagi aroma laksa.
Ikan sardine – saya gunakan ikan sardine tin agar rasa ikan lebih pekat dan sedap.

No comments:

Post a Comment

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.