Monday, 1 April 2013

Rancangan percutian ke Padang-Bukittinggi, Indonesia



Assalamualaikum….
Ahhhh…..lamanya tak menulis. Memang rindu sebenarnya kat blog ni, namun kesibukan rutin harian memang tak membenarkan hajat aku nak menaip. Bangun awal pagi, pastu pergi kerja. Rutin memang dah berubah sejak beberapa bulan ni (sejak bertukar tempat kerja). Keluar pejabat lewat petang, terpaksa pulak melalui kesesakan jalan raya, sungguh memenatkan. Rehat sekejap, lepas tu sambung pulak dengan kerja parttime. Parttime – surirumah…..hehehe. Terkorban jua masa rehat aku. 




Dalam kesibukan, sempat juga aku buat persiapan untuk percutian yang telah dirangka beberapa bulan yang lalu. Kat sini aku senaraikan beberapa perkara penting yang perlu disemak sebelum bercuti ke luar negara.
PERSIAPAN UNTUK PERCUTIAN

1) PASSPORT
First, passport dah nak tamat tempoh. Kenalah buat baru. Nasib baik sekarang boleh buat online. Memang senang giler. Tak sampai lima minit dah siap.Ni pautan bagi sesiapa yang nak renew passport. Make sure dah ambil gambar terkini ok...dan jangan ambil gambar instant...ala yang 30 minit tu!!!
http://www.imi.gov.my/index.php/ms/

Lepas tu boleh ikut semua arahan yang diberikan. Memang senang....!




Tiket kapal terbang.... dah berbulan bulan lalu aku beli. Masa promotion air ais. Bayangkan, empat orang pergi balik KL-Padang cuma RM400 lebih jer. Average RM 50 sorang . Murah kan!!!!.  Selebihnya, perbelanjaan untuk penginapan, perjalanan dan duit makan. Daripada rakan-rakan blog, aku dapatkan nombor telefon Pak Kamal, tourist guide kat sana. Sewa van (10 penumpang), dia minta IDR600,000 sehari dan untuk penghantaran ke airport pada hari terakhir nanti, IDR400,000. So, jumlah perbelanjaan untuk perjalanan IDR2,200,000.00. Sewa hotel pulak semalam IDR325,000.00. Kami ambil 4 bilik, selama tiga malam, so jumlah perbelanjaan penginapan IDR3,900,000.00. Untuk perbelanjaan makan, kami tanggung sendiri kat sana nanti.

Beberapa maklumat penting juga aku kumpul agar percutian nanti akan lebih berbaloi. Selain membaca entry rakan rakan blogger, aku juga merujuk kepada beberapa laman web sebagai rujukan. Paling penting, pastikan bawa jadual tukaran wang asing. Senang nak rujuk bila buat pembelian disana.






21 comments:

  1. Hai puan ameera.. my dad and I are going to Padang end of this month.. blh dtpkan no telepon pak kamal tu x? Baca byk good reviews pasal.service dia.. email me kat krylonglue@yahoo.com thank you.

    ReplyDelete
  2. me too.. will be going this month. please email me his phone number to wmfadzil@gmail.com. thanks

    ReplyDelete
  3. Salam, Inginkan info tentang Padang Bukittinggi? Jom jenguk2 blog saya:

    http://freelancetour.blogspot.com/

    ReplyDelete

  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  5. Hi..nak jugak no pak.kamal tu boleh? emel kat asma_adah@yahoo.com ek... tq

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. slm sis..nk jgk nu phone pak kamal tu..please kindly email me r.akma@yahoo.com..
    tq sis

    ReplyDelete
  8. slm boleh bagi no tfn pak kamal
    izzat_izzatul89@yahoo.com

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...
    Salam dari MINANG KABAU..yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai pemandu wisata dan driver..Saya nak tumpang iklan kat blog ini..Bila ada tuan dan puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi padang.tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau..Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan..Untuk dapat kan info nya.sila contact saya di talian...
    Call/sms/whatsapp..
    +6285374176166
    E-mail.armanpribadi@gmail.com


    Terimakasih..

    Wassalam...

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...
    Salam dari MINANG KABAU..yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai pemandu wisata dan driver..Saya nak tumpang iklan kat blog ini..Bila ada tuan dan puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi padang.tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau..Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan..Untuk dapat kan info nya.sila contact saya di talian...
    Call/sms/whatsapp..
    +6285374176166
    E-mail.armanpribadi@gmail.com


    Terimakasih..

    Wassalam...

    ReplyDelete
  11. salam puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion
    kami salah satu agency pelancongan bernama PT.RISFY HIDAYAH WISATA.yang sudah mempunyai legalitas.berada kat bukittinggi padang west sumatera indonesia.
    menawarkan belbagai pakej pelancongan bukittinggi - padang tour,medan tour.padang island's tour.
    untuk information sila hubungi kami di talian
    phone / whatsapp : +6282169960060.(edward ardy)
    atau sila tengok di www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    inshaallah
    kepuasan pelanggan tujuan utama kami

    wassallam
    pt.risfy hidayah wisata


    (edward ardy)

    ReplyDelete
  12. salam puan / tuan
    mohon maaf kami numpang promotion
    kami salah satu agency pelancongan bernama PT.RISFY HIDAYAH WISATA.yang sudah mempunyai legalitas.berada kat bukittinggi padang west sumatera indonesia.
    menawarkan belbagai pakej pelancongan bukittinggi - padang tour,medan tour.padang island's tour.
    untuk information sila hubungi kami di talian
    phone / whatsapp : +6282169960060.(edward ardy)
    atau sila tengok di www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    inshaallah
    kepuasan pelanggan tujuan utama kami

    wassallam
    pt.risfy hidayah wisata


    (edward ardy)

    ReplyDelete
  13. salam kenal dari bukittinggi - padang
    bagi yang nak melawat kat bukittinggi - padang, nak dapat kan harga termurah, dengan layanan yang Insya Allah baik, tanpa ada additional cost, mengutamakan kepuasaan tetamu. yang nak bertanya, sila hubungi saya di : +62 813634 08670 ( whatsapp ), +62 823 82094294, fb / email : rooni_h80@yahoo.co.id, kami melayani sewa transportation ( avanza, innova, minibus 10 - 13 seat, microbus 25 seats ), Hotel kami memberikan harga murah je, sesuai dengan keinginan tetamu semua. Homestay rm 40/night/pax. so, bagi yang melawat kat sini, jangan ragu untuk bertanya pada kami.

    ReplyDelete
  14. Assalamualaikum....
    Salam dari BUKITTINGGI PADANG..
    Salam juga dari saya.ARMAN..

    Saya nak tumpang promotion kat blog mamazulaikha...Bila ada Tuan dan Paun yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI..Tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan lawatan nya..Jangan risau...Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan nya..Untuk info detail nya..Sila contact saya ditalian..
    Call/sms/whatsaap..+6285374176166
    E_mail.armanpribadi123@gmail.com.
    facebook. komen_ajo

    terimakasih



    Wassalam

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum....
    Salam dari BUKITTINGGI PADANG..
    Salam juga dari saya.ARMAN..

    Saya nak tumpang promotion kat blog mamazulaikha...Bila ada Tuan dan Paun yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI..Tapi masih tercari cari contact untuk buat urusan lawatan nya..Jangan risau...Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan nya..Untuk info detail nya..Sila contact saya ditalian..
    Call/sms/whatsaap..+6285374176166
    E_mail.armanpribadi123@gmail.com.
    facebook. komen_ajo

    terimakasih



    Wassalam

    ReplyDelete
  16. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  19. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  20. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  21. Salam Sejahtera,
    Nama Saya : RIKI APRIUS
    Saya Menyediakan Sewa Kereta di Padang, Bukittinggi, Indonesia..
    Apabila akak dan abang mau melancong ke Padang, Bukittinggi, Indonesia..
    Hubungi :
    CS : Riki Aprius
    Phone : 08126604488
    WhatsApp : 082283910000
    E-mail : mail.rikiaprius@gmail.com

    ReplyDelete

Gadget

This content isn't available over encrypted connections yet.