Saturday, 30 April 2011

Jalan-jalan malam minggu - Bazaar Karat

·         Jam dah menunjukkan pukul 1.30 pagi, kira-kira sejam lalu kami sampai rumah. Dah lama rasanya kami tak jalan-jalan sampai lewat begini. Mungkin sebab tak der siapa nak jaga anak-anak kami, jadi susah sikit kami nak keluar sampai larut malam begini.
·         Lebih kurang jam 8 malam tadi, kami hantar Yusof kepada mak cik. Minta dia jaga Yusof sebab kami nak jalan-jalan malam ni. Kesian juga kalau bawa dia, nanti keletihan pulak, kami pula yang kena kendong nanti, lagu pula tak elok kalau budak-budak kat luar samapi lewat begini.
·         Tadi, kami jalan-jalan ke Angsana, masuk kedai buku (Badan) pastu makan jap kat kfc. Walaupun makan tengahari agak lewat tadi, tapi perut terasa amat lapar. Selesai makan kami bertolak kke bandar pulak.
·         Suasana meriah sepanang baazar karat atau nama lain bazaar Johor. Ini bukan kunjungan pertama kali aku ke sini, dah beberapa kali dah. Cuma kat sini penelitian aku terhadap suasana di bazaar ni agak mendalam. Mungkin sebab awal-awal  lagi aku dah plan kongsi pengalaman aku ni kat blog, jadi aku lebih teliti.
·         Pada pendapat aku, kewujudan bazaar karat ni memberi banyak kebaikan terutamanya kepada peniaga kecil-kecilan melayu. Tampa perlu mengeluarkan perbelanjaan yang besar untuk membayar sewa kedai serta lesen perniagaan, modal utama mereka adalah belian barang jualan serta usaha keras. Ada dikalangan mereka yang hanya menjual jagung rebus, dan ada juga yang menjual pelbagai barangan, namun tidaklah sehingga kelihatan memonopoli jalan-jalan disitu.
·         Aku dan husband aku mencari-cari barangan yang agak unik di situ, namun barangan yang agak ‘purba’ sepertimana yang pernah kami lihat dahulu sudah tidak ada. Walaupun begitu, kelihatan juga koleksi-koleksi peribadi yang menarik yang dijual oleh peniaga-peniaga disini.
·         Aku tidak melepaskan peluang untuk mencari beberapa barang yang aku idamkan. Yang dapat cuma patung ‘spoungebob’ . Tiada lain yang kami bawa pulang! Setelah puas jalan-jalan beberapa pusingan di bazaar berkenaan, kami mengambil keputusan untuk pulang.
·         Sebagai kenangan, aku mengambil beberapa keping gambar. At lease sebagai warga JB, leh jugak aku promote tempat ni sebagai slah satu tarikan bagi mereka yang berkunjung ke Johor!

 Jalan Trus JB, meriah walaupun hari sudah larut malan, ramai pengunjung berpusu-pusu ke bazaar karat untuk jalan-jalan dan membeli belah.
Kedai muzik ini memasangkan lagu-lagu hit hindustan, menceriakan lagi suasana malam.

Antara kedai-kedai lama yang masih bertahan di jalan tersebut.  Suasana meriah di bazaar karat.

 Antara koleksi dan barang-barang yang dijual di bazaar karat.


Kewujudan bazaar karat membuka peluang perniagaan kepada penduduk setempat terutamanya peniaga-peniaga kecil melayu.

No comments:

Post a Comment